CUINA TRADICIONAL CATALANA - El Bloc de Símbols Catalans - Símbols Catalans | Catalanisme i Independentisme

Cercar
Anar al Contingut

Menú Principal:

✎ EL CÓC O COCA DE SANT JOAN

Publicat per Símbols Catalans en CUINA TRADICIONAL CATALANA · 16/6/2015 20:54:03

EL CONSUM DE COCA PER SANT JOAN ÉS UNA DE LES TRADICIONS MÉS ARRELADES A CASA NOSTRA. LES COQUES HAN ANAT EVOLUCIONANT, ENRIQUINT-SE AMB FRUITA CONFITADA, PINYONS I CABELL D’ÀNGEL.


· HISTÒRIA

La coca de Sant Joan és una coca dolça que es menja durant la nit de Sant Joan. Tradicionalment, la seva elaboració era domèstica i es feia amb pa de farina de blat escollida. Les confraries de Sant Joan eren les que tenien cura d'elaborar la coca, que s'endolcia amb fruita confitada i es venia en una subhasta per tal d'obtenir fons. Més endavant, la preparació va passar a mans de pastissers i forners, que en van millorar la qualitat i la van anar enriquint amb l'addició de nous ingredients, com ara els pinyons o la crema. Segons recull Joan Amades en el seu Costumari català, inicialment la coca de Sant Joan s'anomenava cóc i presentava una forma rodona, fent referència al Sol en el seu solstici d'estiu.


· DESCRIPCIÓ I ELABORACIÓ


La coca de Sant Joan sol tenir forma ovalada. La mida varia i va des de les coques de quatre racions fins a les de deu o dotze. La cara superior, de color marró clar, és ondulada i està recoberta de pinyons i fruita confitada. La matèria primera de la coca la formen la farina, el llevat, el sucre, els ous, la llimona, la canyella, la nou moscada, la mantega i la sal per a la pasta, pinyons i fruita confitada. Per a la seva elaboració, es pasten els ingredients i es deixen reposar. Després es talla en porcions i s'estira amb el corró fins a donar-li la forma desitjada, afegint-hi al damunt els bocins de fruita. A continuació, es deixa lIevar, s'hi espolsa sucre pel damunt i es cou al forn a una temperatura elevada. Algunes varietats es farceixen amb crema, nata, trufa i, més recentment, amb cabell d'àngel.

· COMERCIALITZACIÓ I CONSUM

La coca de Sant Joan es comercialitza als forns i les pastisseries, en peces senceres, per les revetlles de Sant Joan, Sant Pere i Sant Jaume. Es pot menjar per postres, després del sopar, o més tard, per la nit, a mitja festa. Molt apreciada per gent de totes les edats, és l’element central de les revetlles, junt amb el cava.

FONT: Productes de la Terra. Generalitat de Catalunya. DARP. ISBN 84-393-6213-7




✎ BUNYOLS DE QUARESMA

Publicat per Símbols Catalans en CUINA TRADICIONAL CATALANA · 4/4/2015 21:31:31
Tags: OntotComençaTotComença27SDiada201527SEstempreparatsDUICatalunyaIndependència

Avui us portem una recepta dolça d'allò mes clàssica...

BUNYOLS DE QUARESMA

Ingredients:

25 g de llet

125 g d'aigua
110 g de mantega
1 polsim de sal
1 polsim de sucre
150 g de farina
3 ous
sucre per empolsar




Aclarim, abans de tot, que no és l'única... però pot ser si la més senzilla!!

Per començar, poseu en un cassó al foc, la llet, l'aigua, la mantega, la sal i el sucre.
Quan arrenqui el bull, afegiu-hi la farina i remeneu-ho bé durant 2 o 3 minuts. Tot seguit, retireu el cassó del foc i poseu-hi els ous un a un, sense deixar de remenar.
A continuació, poseu la massa en una mànega, traieu-ne petites porcions i fregiu-les en un cassó amb oli abundant i calent.

Finalment, poseu el sucre per sobre dels bunyols i ja els podeu servir.

I per a maridar-ho, us suggerim:

Licor Catar,
Cava Sant Jordi
Moscatell General Moragues



Per a tots els gustos!!!





✎ TORTELL DE RAMS -de Girona-

Publicat per Símbols Catalans en CUINA TRADICIONAL CATALANA · 28/3/2015 14:38:57
Tags: OntotComençaTotComença27SDiada201527SEstempreparatsDUICatalunyaIndependència

TORTELL DE RAMS


A Girona és tradició que, el dia de Rams, el padrí regali al seu fiol o fiola un tortell de massapà. És molt semblant al de Reis, però sense sorpresa ni corona. Si teniu ganes de provar de fer-lo, estem a les dates idònies per reviure aquesta dolça tradició..




INGREDIENTS:

Per la massa:
500 grams de farina de força
100 grams de sucre
30 grams de llevat fresc
un pessic de sal
la pela ratllada d'una llimona
la pela ratllada d'una taronja
200 ml de llet
1 ou
unes gotes d'aroma de llimona
20 ml de moscatell
200 ml de llet
120 grams de mantega

Pel farcit (massapà):

250 grams d'ametlla crua mòlta
250 grams de sucre llustre
60 grams de clara d'ou

Per decorar:
Sucre llustre
cireres confitades




PREPARACIÓ
En el bol del batedor elèctric, hi col·loqueu, sense que es toquin, la farina, el sucre, el llevat esmicolat, la sal i les peles ratllades. Barregem una miqueta i, seguidament, afegim la llet, l'ou, les gotes d'aroma de llimona i el moscatell. Barregem (amb l'accessori ganxo), durant uns cinc o sis minuts, fins a obtenir una massa flonja, que es desprengui de les partes, i que no s'enganxi a les mans (si veieu que se us enganxa, afegiu un parell de cullerades de farina més). Llavors tapeu amb un paper film i deixeu reposar, en un lloc càlid, durant uns 10 minuts.

Mentre reposa la massa, cal aprofitar per preparar el massapà, que és molt i molt senzill. Només es tracta de barrejar, amb el batedor elèctric (accessori pala) durant uns 4 o 5 minuts, l'ametlla mòlta, el sucre llustre i les clares d'ou.

Ja veureu que, ben aviat, obtindreu una massa enganxosa i compacta, que us farà tocar el cel si la tasteu.

Llavors, torneu a la massa. Traieu-la del bol, i, damunt un paper de forn, enfarinat, estireu-la fins a formar un rectangle de 100x15x1cm aproximadament. Feu en una superfície plana i llarga, per poder treballar còmodes.

Tot seguit, feu un llarg xurro amb el massapà, i col·loqueu damunt la massa estirada.

Enrotlleu la massa, fent que la junta quedi ben tancada, i a la part de sota.

Ajunteu les puntes, per formar el tortell, que queda força gran.

Després deixeu llevar, en un lloc càlid, durant una hora i mitja (jo ho he fet dins del forn apagat). Veureu que augmenta força de volum. Passat el temps, pinteu-lo amb ou.

Repartiu les cireres per sobre i el sucre llustre (que haureu humitejat una mica amb aigua prèviament).

Enforneu, a 170 graus, durant uns 15-20 minuts, fins que estigui ben daurat.

I, si voleu fer-lo més atractiu als petits, presenteu-lo a taula amb dolçaines ben acolorides.

Ja veureu que, acompanyat d'una copa de cava Sant Jordi, o d'un gotet de  moscatell General Moragues, farà les delícies de tota la família.

Que vagi de gust! Bona diada de Rams a tota la família i, en especial, a tots els padrins i fiols!!!

                       
               
             




✎ CREMA DE SANT JOSEP -CREMA CATALANA-

Publicat per Símbols Catalans en CUINA TRADICIONAL CATALANA · 14/3/2015 11:30:58
Tags: OntotComençaTotComença27SDiada201527SEstempreparatsDUICatalunyaIndependència

Atreviu-vos a preparar un dels postres mes internacionals que han sorgit de la cuina catalana: la CREMA CREMADA.


La crema catalana o crema de Sant Josep és una de les postres més tradicionals dels dies de festa major a Catalunya, sobretot a la primavera, que hi ha excedents d’ous. I com passa amb altres postres i dolços, els catalans associem les festes religioses o les diades amb la pastisseria. Així, tenim els brunyols o bunyols de Quaresma, els panellets per Tots Sants, els torrons per Nadal, la coca per Sant Joan... i la crema per Sant Josep. Com en el flam, la qualitat d’una bona crema rau en els seus productes: una llet de vaca saborosa acabada de munyir i pasteuritzada, uns ous de les gallines de pagès, alimentades amb blat de moro, i sucre i midó. Ara el que queda és que us poseu als fogons seguint els passos i consells de cuina que trobareu a continuació.


Ingredients
(4 persones):

Per a la crema
:
1/2 l. de llet
4 rovells d'ou
125 gr. de sucre
20 gr. de midó
Un tronquet de canyella
Una pell de llimona.
Una grapada de sucre per cremar-la.


Elaboració:

Es treu la pell d'una llimona, després de rentar-la bé. Es desfà el midó en mig got de llet freda. Se separen els quatre rovells de les clares.
Es fa arrencar el bull a la resta de llet i es treu del foc. En un cassó, es barregen els rovells i el sucre i es treballen bé; després, s'hi afegeix la llet, mentre es va remenant amb el batedor i l'altra llet amb el midó, passant-la pel colador.
Es posa el cassó al foc procurant que no arrenqui el bull i es continua batent fins que la crema sigui prou espessa. Es treu del foc, sense parar de batre-la fins al cap d'una bona estona. Llavors es posa en plats de postres o en cassoletes i es deixa refredar fins a temperatura ambient.
Una mica abans de servir-la, es posa la pala de cremar al foc, fins que sigui ben roent. S'ensucra bé la superfície de la crema i s'hi passa la pala lentament, per a que el sucre caramel·litzi. Si se'n fa de sobra, no es cremen les que quedaran, perquè el caramel es fon.


Et recomanem aquest excel·lent maridatge amb la nostra Crema Catalana:


Moscatell General Moragues       


O qualsevol dels caves i licors catalans que podràs trobar a la secció de begudes.





Temes d'ajuda Informació


Qui som? Descobreix tot el que t'oferim
Contacta amb nosaltres Condicions de compra
Com funciona la web? Mètodes de pagament
Ajuda'ns a millorar Enviaments i devolucions
Preguntes freqüents Llei Orgànica de Protecció de Dades
Xarxes socials

El Twitter de Símbols Catalans Facebook de Símbols Catalans Youtube de Símbols Catalans Símbols Catalans a Google+ Símbols Catalans a Instagram
Atenció al client

Telèfon: 935 148 077
Dilluns: de 17:00 a 20:30
Dimarts - Diventres: de 10:00 a 14:00 i de 17:00 a 20:30
email: info@simbolscatalans.cat

Pagament 100% segur | Transferència bancària, Paypal | ~ | Transport gratuït a partir de 40€ | Disseny per Símbols Catalans Veure el plànol web
---------------------------------------------------
Tornar al contingut | Tornar al menú principal '
'