✎ Descobreixen a Àvila documents de la Generalitat requisats per la Gestapo - El Bloc de Símbols Catalans - Símbols Catalans | Catalanisme i Independentisme

Cercar
Anar al Contingut

Menú Principal:

✎ Descobreixen a Àvila documents de la Generalitat requisats per la Gestapo

Publicat per Símbols Catalans en ESPANYA · 4/2/2015 11:16:48
Tags: Diada201527SEstempreparatsDUICatalunyaIndependència

Es tracta de documentació "compromesa" que el Govern va dur a París i que, amb l'ocupació nazi, va passar a mans de Franco

L'historiador Jordi Oliva ha descobert a l'Arxiu Militar d'Àvila (Castella i Lleó) uns nous 'Papers de Salamanca'. Es tracta de documentació "important" i "compromesa" de la Generalitat que el Govern es va endur a París durant l'exili. Quan l'any 1940 França va ser ocupada pels nazis, va ser intervinguda per la Gestapo, que la va lliurar a la policia espanyola. Fa uns anys, Catalunya va recuperar una part d'aquests nous 'Papers' que havien quedat a París, però la resta de documentació es troba a l'arxiu d'Àvila. Es tracta d'informes sobre la indústria catalana de guerra, documents sobre l'organització de l'exèrcit durant la Guerra del 1936-39, la relació de morts a la rereguarda i, fins i tot, discursos de Companys.

El portaveu de la Comissió de la Dignitat, Pep Cruanyes, ha explicat en declaracions a l'ACN que és una documentació que ha de ser retornada perquè és "importantíssima" per a la història de Catalunya. Davant d'això, demanaran a l'Estat el seu retorn i animen la Generalitat a iniciar els tràmits perquè es faci efectiu.

En cas d'una possible negativa, Cruanyes ha recordat que l'Estat "té deure de restituir la documentació i el patrimoni a les víctimes de la repressió, complint així els principis de dret internacional". "Si no ho aconseguim, seguirem denunciant a nivell internacional la cara veritable del govern espanyol", ha reblat.

"Xantatge" i "burla" en el retorn dels 'Papers'

Cruanyes també ha volgut abordar la situació "lamentable" que es dóna amb la negativa a retornar l'últim lligall dels 'Papers de Salamanca' que encara es troben a l'arxiu espanyol. Al seu entendre el retard en la darrera tramesa és "inacceptable". "No es pot admetre que el ministeri se salti la llei", ha precisat.

Cruanyes ha titllat de "xantatge" i de "burla a les víctimes" la situació actual, que és "com fer cas omís de la manera com es va cometre la requisa".

La Comissió de la Dignitat també ha volgut respondre al a demanda del govern espanyol que Catalunya retorni els 'Papers ' que no han trobat propietari. "Si n'hi ha que no ho han pogut trobar el seu propietari és, precisament, a causa de la repressió, persecució i destrucció d'institucions que no es van poder reconstruir", ha argumentat, considerant que "no val cap tipus d'excusa".

Per aquesta documentació a la qual no s'ha trobat el propietari legítim, la Comissió de la Dignitat aposta perquè resti als arxius catalans, ja que es tracta "d'un patrimoni de tots".

Personalitats a favor del retorn

Amb aquestes reivindicacions i coincidint amb els 76 anys de la requisa dels 'Papers de Salamanca', la Comissió de la Dignitat ha fet públic un manifesta signat per un centenar de personalitats, catedràtics, professors universitaris i de professionals de la cultura de Catalunya, l'Estat i de tot el món que donen suport a les seves reclamacions. L'objectiu és, en paraules del portaveu de l'entitat, mostrar que aquesta "no és una qüestió interna" sinó universal.

Entre els signants destaquen personalitats com l'expresident del Parlament Joan Rigol, Noam Chomsky, Paul Preston, Borja de Riquer, Carles Duarte, Josep Fontana, Pilar Aymerich, Colita, Miquel Calçada, Matthew Tree, Isona Passola i Rita Marzoa, entre molts d'altres.
sense comentaris

Temes d'ajuda Informació


Qui som? Descobreix tot el que t'oferim
Contacta amb nosaltres Condicions de compra
Com funciona la web? Mètodes de pagament
Ajuda'ns a millorar Enviaments i devolucions
Preguntes freqüents Llei Orgànica de Protecció de Dades
Xarxes socials

El Twitter de Símbols Catalans Facebook de Símbols Catalans Youtube de Símbols Catalans Símbols Catalans a Google+ Símbols Catalans a Instagram
Atenció al client

Telèfon: 935 148 077
Dilluns: de 17:00 a 20:30
Dimarts - Diventres: de 10:00 a 14:00 i de 17:00 a 20:30
email: info@simbolscatalans.cat

Pagament 100% segur | Transferència bancària, Paypal | ~ | Transport gratuït a partir de 40€ | Disseny per Símbols Catalans Veure el plànol web
---------------------------------------------------
Tornar al contingut | Tornar al menú principal '
'