✎ ENGUANY, LES PRIMERES FALLES DEL PIRINEU PATRIMONI DE LA HUMANITAT - El Bloc de Símbols Catalans - Símbols Catalans | Catalanisme i Independentisme

Cercar
Anar al Contingut

Menú Principal:

✎ ENGUANY, LES PRIMERES FALLES DEL PIRINEU PATRIMONI DE LA HUMANITAT

Publicat per Símbols Catalans en CATALUNYA INDEPENDENT · 17/6/2016 18:56:09
Tags: 26JVotaRepubliCATSomRepublica

Tot a punt al Pirineu per a les primeres falles Patrimoni de la Humanitat

Les associacions han augmentat la seguretat i les zones d'aparcament en previsió d'una major afluència de turistesLes associacions de fallaires del Pirineu s'afanyen aquests dies per tenir-ho tot a punt per la baixada de falles d'aquesta temporada, unes de les més importants en ser les primeres després de la declaració de Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Aquest reconeixement ha portat a algunes associacions com la d'Alins o la de la Vall de Boí (Alta Ribagorça) a reservar més espai d'aparcament. En altres casos, com a Isil (Pallars Sobirà), preparen un Pla d'evacuació per seguretat.

A l'augment de visitants també s'hi ha de sumar un augment de fallaires que no es volen perdre la festa. En el cas d'Alins baixaran uns 40 experts fallaires i es posaran a la venda (5 euros la falla) 220 falles pels visitants que vulguin viure des de dins aquesta experiència. A Andorra, uns 200 fallaires participaran de la festa i a Isil la baixada està restringida a una seixantena per la dificultat del camí.Els preparatius per la festa comencen setmanes abans anant al bosc a tallar els millors troncs per la confecció de les falles: una de gegant que presidirà la foguera i les altres més petites que portaran els fallaires. Cada poble té una falla característica: uns pobles un tronc rústic de fusta esclat per la punta (Isil), altres un tronc treballat i decorat (Alins), alguns un tronc fi amb troncs a la punta lligats (Vall de Boí) i a Andorra i Les (Val d'Aran) escorça de bedoll lligada per poder girar amb l'ajuda d'una cadena. El que sí que tenen totes les falles és el mateix objectiu, estar ben seques per cremar bé el dia de la baixada.

A la majoria dels pobles fallaires els encarregats de portar les falles enceses, des del cim de la muntanya fins a la foguera de la plaça, són la gent del poble o propera a les associacions de fallaires. Alins és l'únic poble fallaire que ofereix la possibilitat de baixar una falla a tothom que ho desitgi fins un màxim de 220, que són les que han fet aquest any.

Vicenç Lladós, president de l'Associació de Falles d'Alins, ha explicat que si haguessin volgut ja tindrien totes les falles venudes per l'allau de peticions que han rebut. Lladós ha afegit que seguiran fent com sempre i fins a la tarda de la baixada de falles, el dia de la revetlla de Sant Joan, no les posaran a la venda, amb l'objectiu de donar les mateixes oportunitats a tothom. La gent poc experimentada baixa des de l'ermita de Sant Quirc, un tram de tot just 1.000 metres amb un camí molt ben marcat i de fàcil recorregut.

L'Associació de Fallaires del Pont de Suert té previst incorporar aquest any una persona cada 15 fallaires a la baixada, per tal d'evitar que ningú es perdi. La d'Alins optarà per anar encenent les falles de manera progressiva per evitar que ningú es cremi amb la falla encesa del veí. A Isil, el descens del cim de la muntanya fins al poble és molt pendent i complicat. En alguns punts el camí es perd i el recorregut és difícil. Per aquest motiu, explica Bernat Comàs, que el descens està tancat a 60 fallaires experimentats i ha afegit que a prop del poble els esperen els més joves, en un primer punt, i els més menuts just a l'entrada del poble.

Pel que fa al reconeixement de la Unesco, Comàs ha explicat que la festa se seguirà fent com sempre s'ha fet i el que sí que els ha aportat és un reconeixement a la feina feta durant moltes generacions. Per tots ells, ha afegit, que tenen l'obligació de fer perdurar en el temps la festa. La primera baixada de falles de les comarques pallareses tindrà lloc aquest proper divendres amb les falles de la Pobla de Segur.
sense comentaris

Temes d'ajuda Informació


Qui som? Descobreix tot el que t'oferim
Contacta amb nosaltres Condicions de compra
Com funciona la web? Mètodes de pagament
Ajuda'ns a millorar Enviaments i devolucions
Preguntes freqüents Llei Orgànica de Protecció de Dades
Xarxes socials

El Twitter de Símbols Catalans Facebook de Símbols Catalans Youtube de Símbols Catalans Símbols Catalans a Google+ Símbols Catalans a Instagram
Atenció al client

Telèfon: 935 148 077
Dilluns: de 17:00 a 20:30
Dimarts - Diventres: de 10:00 a 14:00 i de 17:00 a 20:30
email: info@simbolscatalans.cat

Pagament 100% segur | Transferència bancària, Paypal | ~ | Transport gratuït a partir de 40€ | Disseny per Símbols Catalans Veure el plànol web
---------------------------------------------------
Tornar al contingut | Tornar al menú principal '
'