✎ EL T.C. ESPANYOL NO SUSPÉN EL PLE PER A DEBATRE LA DECLARACIÓ INDEPENDENTISTA - El Bloc de Símbols Catalans - Símbols Catalans | Catalanisme i Independentisme

Cercar
Anar al Contingut

Menú Principal:

✎ EL T.C. ESPANYOL NO SUSPÉN EL PLE PER A DEBATRE LA DECLARACIÓ INDEPENDENTISTA

Publicat per Símbols Catalans en CATALUNYA INDEPENDENT · 5/11/2015 17:41:17
Tags: #JuntsPelSi#Catalunya#Parlament

Els magistrats admeten a tràmit per unanimitat els recursos contra la declaració de ruptura

El Tribunal Constitucional (TC) espanyol no suspendrà el ple que es farà dilluns per a debatre la resolució independentista de Junts pel Sí i la CUP, segons diversos mitjans. Era una decisió prevista perquè, segons diverses fonts, aquestes mesures de suspensió cautelar només es prenen en casos d’extrema urgència o de danys irreparables, i els magistrats del TC entenen que el cas no és d’aquesta mena.

Hores abans de prendre aquesta decisió, el TC ha admès a tràmit els tres recursos d’empara que C’s, PSC i PP van registrar ahir contra la decisió de la mesa del parlament de tramitar la declaració independentista de Junts pel Sí i la CUP. L’admissió a tràmit dels recursos —que demanen que el Tribunal declari nul l’acord de la mesa del parlament— no implica de moment la seva suspensió, sinó que els magistrats estudiaran el cas a les pròximes reunions plenàries.

En una nota que han fet pública a migdia, els magistrats argumenten que els tres recursos de C’s, PSC i PP compleixen el ‘requisit de l’especial transcendència constitucional’ que exigeix la Llei del TC per admetre a tràmit un recurs d’empara, perquè plantegen qüestions sobre les que no hi ha doctrina d’aquest tribunal’. També assenyalen que la qüestió ‘transcendeix del cas concret’ perquè ‘suscita una qüestió jurídica de rellevant repercussió social, amb conseqüències polítiques generals’.

A més, han acordat dirigir-se al Parlament de Catalunya perquè en un termini que no vagi més enllà dels 10 dies ‘remeti certificació o fotocòpia de les actuacions parlamentàries corresponents als acords impugnats’ i perquè es pugui personar al procediment.

Els magistrats han començat el debat a les 11 del matí i l’han suspès poc abans de la una. Tot plegat només 24 hores després que els presidents dels grups parlamentaris dels tres grups, Inés Arrimadas, Miquel Iceta i Xavier García Albiol, registressin al TC tres recursos separats. Dos d’ells, els de C’s i PP, els demanaven que adoptessin mesures cautelars i suspenguessin ja —i sense escoltar les parts, en el cas del recurs que presentava el PP— els acords de la mesa, de manera que la declaració independentista no es pugui debatre al Parlament la setmana que ve. I això és el que ha refusat el tribunal a la tarda.

D’aquesta manera, el TC permet que el debat se celebri d’acord a la jurisprudència del mateix tribunal. Hi ha diversos precedents que apunten en aquesta direcció, com els recursos que es van presentar contra la tramitació al Parlament de Catalunya de l’estatut del 2006, o al parlament basc del Pla Ibarretxe. Totes dues qüestions es van poder debatre. Fonts del TC apunten a més que la resolució de la declaració de sobirania del parlament al 2013 obria la via a permetre el debat, independentment del fet que impliqués la suspensió de l’acord un cop aprovat.

Tot plegat a l’espera d’un nou recurs que segons va avançar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, els serveis jurídics de l’estat presentaran l’endemà de l’aprovació en ple de la declaració independentista, fet que situa el nou recurs previsiblement en dimarts o dimecres de la setmana que ve. A diferència dels presentats per C’s, PSC i PP, el recurs de l’executiu espanyol implicarà la suspensió automàtica de l’acord, perquè inclourà la petició perquè s’apliqui l’article 161.2 de la Constitució que estipula que quan recorre el govern espanyol qualsevol decisió d’un govern o parlament autonòmic queda suspesa.
sense comentaris

Temes d'ajuda Informació


Qui som? Descobreix tot el que t'oferim
Contacta amb nosaltres Condicions de compra
Com funciona la web? Mètodes de pagament
Ajuda'ns a millorar Enviaments i devolucions
Preguntes freqüents Llei Orgànica de Protecció de Dades
Xarxes socials

El Twitter de Símbols Catalans Facebook de Símbols Catalans Youtube de Símbols Catalans Símbols Catalans a Google+ Símbols Catalans a Instagram
Atenció al client

Telèfon: 935 148 077
Dilluns: de 17:00 a 20:30
Dimarts - Diventres: de 10:00 a 14:00 i de 17:00 a 20:30
email: info@simbolscatalans.cat

Pagament 100% segur | Transferència bancària, Paypal | ~ | Transport gratuït a partir de 40€ | Disseny per Símbols Catalans Veure el plànol web
---------------------------------------------------
Tornar al contingut | Tornar al menú principal '
'