✎ BARCELONA RETIRA LA MEDALLA D'OR A CRISTINA DE BORBÓ - El Bloc de Símbols Catalans - Símbols Catalans | Catalanisme i Independentisme

Cercar
Anar al Contingut

Menú Principal:

✎ BARCELONA RETIRA LA MEDALLA D'OR A CRISTINA DE BORBÓ

Publicat per Símbols Catalans en CATALUNYA INDEPENDENT · 21/1/2016 17:35:33
Tags: #SomRepublica#EstatCatala

La proposta d'ERC s'aprova sense cap oposició

La revocació es formalitzarà en el ple del març, però l'Ajuntament reclamarà a la infanta que, “cautelarment”, deixi de fer ús de l'honor de manera immediataVa ser un dels últims actes oficials de l'alcalde Pasqual Maragall, i es va fer amb suport de tots els grups municipals excepte el d'aquell efímer Partit per la Independència. Cristina de Borbó, que feia cinc anys que havia fixat la seva residència a Barcelona, rebia la Medalla d'Or de la ciutat en plenes festes de la Mercè del 1997, pocs dies abans del seu casament amb Iñaki Urdangarin. A l'acte, celebrat amb tota la pompa al Saló de Cent, hi van assistir les forces vives de la ciutat, incloent-hi els llavors consellers Artur Mas i Xavier Trias. I el president Jordi Pujol, és clar. “Ha fet que els barcelonins la sentim molt nostra”, al·legava l'alcalde. “Aquesta medalla és símbol de moltes coses que sento molt properes”, va dir la infanta.

Ha plogut molt, des d'aquell 22 de setembre de fa més de divuit anys. Tant, que Miquel Roca, llavors cap de l'oposició municipal en tant que cap de files de CiU, ara és advocat de la infanta, imputada en el cas Nóos. Tant, que ahir l'Ajuntament va acordar retirar-li la medalla. La proposta la va fer ERC a la comissió de Presidència, amb l'argument que “una ciutat que defensa els drets fonamentals i la justícia social no es pot permetre mantenir la Medalla d'Or a una persona que no representa ni de bon tros aquests valors”. No hi va haver oposició: BComú, CiU, el PSC i la CUP li van donar suport, i C's i PP es van abstenir.

L'aprovació és només el tret de sortida del procediment que ha d'acabar amb la retirada de la distinció. Ara és el govern d'Ada Colau qui ha d'obrir un expedient per a la revocació de la medalla, que ha de ser aprovada pel ple municipal. L'Ajuntament preveu una tramitació de dos mesos, i portar el tema a votació al ple del març. Mentrestant, demanarà a la infanta que “no faci ús” de la medalla “de manera cautelar”, va explicar el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello. Les retirades d'honors són molt més prosaiques que els atorgaments. No hi ha pompa, només fredes formalitats.

La posició esgrimida ara pels grups contrasta en alguns casos amb la que van mantenir quan, fa dos anys, ICV ja va fer un primer intent per retirar la medalla a la infanta . Llavors, amb Cristina ja imputada, la presumpció d'innocència va ser esgrimida, a més de pel PP, per CiU, que també hi va votar en contra; el PSC es va abstenir i fins i tot Unitat per Barcelona, tot i que el grup on estava integrada ERC sí que va donar suport a la proposta ecosocialista.

També des de llavors deu haver plogut bastant, perquè ahir eren els republicans els que proposaven la revocació, i CiU considerava, per boca de Joaquim Forn, que la imputació “és un motiu objectiu” per a la retirada, i els socialistes atribuïen la seva nova posició al fet que no hagi estat la mateixa infanta la que hagi tornat la medalla, com sí que va fer Pujol. Només C's i el PP van remetre's aquest cop a la presumpció d'innocència com a argument. També van qualificar la proposta d'oportunista ja que la infanta, van recordar, pot ser desimputada abans del 9 de febrer si el tribunal que la jutja atén a les raons del fiscal i l'advocat de l'estat. Però ha plogut tant que, com van dir Forn i Pisarello, ni la Casa Reial ha estat tan prudent i, sense esperar els jutges, ha apartat Cristina i li ha retirat el títol de duquessa de Palma.
sense comentaris

Temes d'ajuda Informació


Qui som? Descobreix tot el que t'oferim
Contacta amb nosaltres Condicions de compra
Com funciona la web? Mètodes de pagament
Ajuda'ns a millorar Enviaments i devolucions
Preguntes freqüents Llei Orgànica de Protecció de Dades
Xarxes socials

El Twitter de Símbols Catalans Facebook de Símbols Catalans Youtube de Símbols Catalans Símbols Catalans a Google+ Símbols Catalans a Instagram
Atenció al client

Telèfon: 935 148 077
Dilluns: de 17:00 a 20:30
Dimarts - Diventres: de 10:00 a 14:00 i de 17:00 a 20:30
email: info@simbolscatalans.cat

Pagament 100% segur | Transferència bancària, Paypal | ~ | Transport gratuït a partir de 40€ | Disseny per Símbols Catalans Veure el plànol web
---------------------------------------------------
Tornar al contingut | Tornar al menú principal '
'