✎ EL TC TAMBÉ TOMBA L'IMPOST A LES NUCLEARS - El Bloc de Símbols Catalans - Símbols Catalans | Catalanisme i Independentisme

Cercar
Anar al Contingut

Menú Principal:

✎ EL TC TAMBÉ TOMBA L'IMPOST A LES NUCLEARS

Publicat per Símbols Catalans en CATALUNYA INDEPENDENT · 27/4/2016 18:55:19
Tags: SomRepublicaEstatCatala

Els magistrats donen la raó a l'executiu espanyol, que considera que l'impost vulnera la LOFCA

La decisió arriba pocs dies després d'anul·lar la llei contra el "fracking" i una disposició sobre centres comercials
El Tribunal Constitucional també ha tombat l'impost català a les nuclears. L'alt tribunal ha declarat inconstitucionals i nuls diversos articles de la Llei 12/2014 del Parlament de Catalunya que estableixen la creació de l'impost sobre la producció d'energia elèctrica d'origen nuclear i la destinació dels recursos recaptats a programes de protecció i reactivació econòmica. Els magistrats donen la raó a l'executiu espanyol, que havia recorregut l'impost argumentant que la seva creació vulnera la Llei de finançament autonòmic (LOFCA) perquè recau sobre un fet imposable gravat per l'Estat. La decisió arriba pocs dies després d'anul·lar també la llei contra el fracking i la disposició que regula la instal·lació de grans centres comercials.

En concret, el TC declara inconstitucionals i nuls els articles 1.1 c) i del 21 al 30 de la Llei 12/2014 del Parlament. El primer és el que crea el tribut sobre l'energia elèctrica d'origen nuclear, i els que van del 21 al 30 són els que estableixen la quantitat que han de pagar les centrals i la destinació d'aquests fons a actuacions de protecció civil per a la disminució, el control i la reducció dels riscs derivats de l'activitat de les centrals. També la creació d'un fons per fomentar la reactivació econòmica de les zones afectades per les centrals nuclears.

Segons l'executiu espanyol, l'impost vulnera la Llei de finançament autonòmic (LOFCA) perquè grava elements "coincidents" amb la llei espanyola 15/2012 que estableix l'impost estatal sobre la producció de combustible nuclear gastat i residus actius resultants de la generació d'energia nucleoelèctrica. En concret, segons l'Estat, les dues normes coincideixen a gravar "la producció de combustible nuclear gastat resultants de cada reactor nuclear".

Els magistrats conclouen que "existeix equivalència entre els dos tributs", que "no només graven la mateixa activitat" sinó que ho fan "des de la mateixa perspectiva". Per tant, segons el TC, l'impost vulnera els articles 133.2 i 157.3 de la Constitució espanyola i LOFCA, fet que permet "declarar la inconstitucionalitat i nul·litat" dels articles recorreguts.

La sentència no s'ha acordat per unanimitat. El magistrat Juan Antonio Xiol Ríos ha presentat un vot particular discrepant on defensa la potestat de la Generalitat d'establir l'impost tenint en compte que el 37,5% dels reactors nuclears de l'Estat es troben a Catalunya.

La Llei de l'ICF no anirà al Constitucional

El nou cop del Constitucional coincideix amb un acord entre els executius català i espanyol per no portar la Llei de l'Institut Català de Finances al Tribunal Constitucional. En aquesta ocasió, ambdues administracions "coincideixen a considerar" que els canvis en la Llei de l'Institut Català de Finances "no modifiquen la naturalesa jurídica de l'entitat". La Generalitat va modificar el juliol passat en el marc normatiu de l'ICF per adequar-lo a la normativa europea vigent per a les entitats financeres i als requeriments dels reguladors.

Val a dir que, en un primer moment, el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques va interpretar d'una banda, que el text de la llei modificava la naturalesa jurídica de l'ICF i el convertia en una entitat de crèdit; i, de l'altra, que el Govern no tenia competències per dur a terme aquests canvis.
sense comentaris

Temes d'ajuda Informació


Qui som? Descobreix tot el que t'oferim
Contacta amb nosaltres Condicions de compra
Com funciona la web? Mètodes de pagament
Ajuda'ns a millorar Enviaments i devolucions
Preguntes freqüents Llei Orgànica de Protecció de Dades
Xarxes socials

El Twitter de Símbols Catalans Facebook de Símbols Catalans Youtube de Símbols Catalans Símbols Catalans a Google+ Símbols Catalans a Instagram
Atenció al client

Telèfon: 935 148 077
Dilluns: de 17:00 a 20:30
Dimarts - Diventres: de 10:00 a 14:00 i de 17:00 a 20:30
email: info@simbolscatalans.cat

Pagament 100% segur | Transferència bancària, Paypal | ~ | Transport gratuït a partir de 40€ | Disseny per Símbols Catalans Veure el plànol web
---------------------------------------------------
Tornar al contingut | Tornar al menú principal '
'