Menú Principal:
El govern espanyol compra 4 drons als Estats Units per 158 milions d’euros
El Consell de Ministres espanyol de divendres passat ha autoritzat l’adquisició d’un sistema aeri tripulat remotament (RPAS) conjunt, estratègic i operacional, procedent de la Força Aèria dels Estats Units per un valor de 158.035.714,29 euros.
En un anterior Consell de Ministres, celebrat el passat 30 d’octubre, el Govern espanyol havia concordat també adquirir 4 drons MQ-Per cobrir les necessitats operatives de les Forces Armades de comptar amb una capacitat persistent d’Intel·ligència, Vigilància i Reconeixement basada en avions tripulats remotament (Remoted Pilot Air Systems– RPAS), per donar suport als nivells estratègic i operacional dins i fora del territori espanyol, s’ha optat per una solució a mitjà termini amb l’adquisició d’un grup estratègic operacional RPAS MALE, disponible al mercat.
El RPAS, l’adquisició del qual a la Força Aèria nord-
Aquest sistema aeri compta amb quatre plataformes aèries, juntament amb cinc conjunts electroòptics MTS–B HD EP / IR, quatre radars SAR / MTI amb mode marítim i quatre sistemes d’identificació AIS. El sistema es completaria amb estacions de control a terra, així com amb les estacions d’explotació de la informació i de comunicacions satèl·lits i terminals de dades necessàries, i un lot d’equip de suport en terra. A més, el sistema comptarà amb un sistema de desglaç i un sistema d’evitació de col·lisió en vol. També comptarà amb capacitat d’enlairament i aterratge automàtic i amb un Centre d’Operacions.
La naturalesa de l’Acord correspon a un contracte d’adquisició. L’adjudicació es realitzarà pel procediment de contracte FMS (Foreign Military Sales) per al període 2015-
El lliurament dels dos primers avions i una estació mòbil de control terrestre serà al juliol de 2017. La segona estació de terra serà lliurada a l’octubre de 2018, mentre que el tercer avió serà lliurat a l’abril de 2019 i el quart avió, a l’abril de 2020.
Romeva, Rull i Rovira signen un article on expliquen que les negociacions amb la CUP continuen i que 'l'absència d'un govern estable' fa 'més difícil' complir els objectius independentistes
El diputat de Junts pel Sí Raül Romeva, la portaveu del grup i secretària general d’ERC, Marta Rovira, i el coordinador nacional de CDC, Josep Rull, signen un article titulat ‘Totes les ànimes de Teseu’, publicat al web de Junts pel Sí, on defensen que l’oferta d’estructura de govern que han fet arribar a la CUP ‘no és de ningú perquè és la síntesi’ de totes les propostes.
‘Ningú hi perd i tothom hi guanya molt’, afirmen. Els tres membres de Junts pel Sí també mantenen que res no ‘està aturat’ ni en les negociacions amb la CUP ni en la preparació dels objectius que pretenen assolir. Però sí que han volgut alertar que sense ‘un govern estable’ i ‘fort’, la consecució de les fites ‘és més difícil’. A més, avisen també que la ‘paciència’ de la ciutadania no és ‘infinita’ i per això asseguren que hi ha pressa.
Podeu llegir l’article sencer aquí.
El president no descarta cap via jurídica, 'fins i tot fora de l'estat espanyol', en resposta a la intervenció
Artur Mas ha comparegut a migdia per a parlar de la intervenció de les finances de la Generalitat per part de l’estat espanyol i de les noves condicions que ha imposat el Ministeri d’Hisenda per a continuar pagant els diners del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). ‘Ara intervenen l’autonomia catalana de manera encoberta’, ha dit, amb referència el control absolut de les despeses i la previsió de despeses que començarà a aplicar el govern espanyol.
‘Només s’apliquen condicions extraordinàries a Catalunya. Unes condicions humiliants perquè diuen que es van amagar despeses de 1.300 milions. I no és cert: són justificades i es van destinar a inversions diverses’, ha dit. ‘Si hi ha problemes a final de mes amb les farmàcies, les residències, o amb proveïdors és perquè el govern espanyol no activa els diners necessaris perquè aquests proveïdors puguin cobrar. I ara posa unes condicions humiliants a Catalunya per a cobrar –s’ha exclamat–. I per això pateix tothom. Pateix tothom. Es castiga tota la població catalana perquè una part significativa defensa un projecte polític determinat.’
I ha afegit: ‘La situació de dependència financera ja existia abans del 27-
Mas ha avisat el ministre d’Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro. ‘El ministre Montoro juga amb foc, i es cremarà. Qui té el problema de finançament en partides no comptabilitzades en el deute del pressupost és el govern espanyol. On és el deute d’Adif i dels quilòmetres d’AVE? No és al pressupost. Pràcticament tota la inversió de l’AVE és fora del pressupost espanyol quant a comptabilització del deute amb criteris europeus. El dia que la UE es fixi seriosament en això s’hi enganxaran els dits. Com es finançarà el fiasco de les radials de Madrid? Com comptabilitzaran el gran fiasco del Castor? Són milers i milers de milions d’euros.’
Oferta de negociació a un nou govern espanyol
Sobre la reacció de la Generalitat a aquesta intervenció, Mas ha entrat poc en detall. La resposta, ha dit, pot ser tant política com jurídica, i en aquest sentit ha explicat que la principal resposta seria l’eixamplament de la base sobiranista. I quant a la resposta jurídica: ‘Això pot anar més enllà del Tribunal Constitucional. No descartem cap via jurídica, fins i tot fora de l’estat espanyol. No descartem res. Ni per la via jurídica ni per la via política. La principal resposta a aquest nou atac és que la base sobiranista continuï eixamplant-
I ha recalcat: ‘Si el 20-
Madrid pren el control de part de les finances de la Generalitat i nega cap intervenció
Soraya Sáenz de Santamaría a la Moncloa
El govern espanyol imposarà “controls específics” a Catalunya per garantir que el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) no es destini a “coses il·legals”. Ho ha anunciat avui, el 40è aniversari de la mort del dictador Franco, fent honor al seu nom. La mesura consisteix en imposar “controls específics i addicionals” en la transferència del Fons de Liquiditat Autonòmic, que per primera vegada es transferirà per trams i no de cop. D’aquesta manera es pretén garantir la “transparència”, tot i que la Generalitat té fins i tot una web on el ciutadà pot consultar la majoria de dades, el “compliment de la legalitat dels pagaments” i també “assegurar que els fons es destinen a l’activitat que tenen prevista”, segons ha anunciat la sotspresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría.
Tot i aquesta clara intervenció, el ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha negat que l’Estat espanyol hagi intervingut els comptes de la Generalitat i ha detallat algunes de les mesures de control que “el contradiuen”.
El govern belga ha decretat avui al matí a la regió de Brussel·les el nivell 4 d’alerta, el màxim, arran d’un informe de l’Òrgan de Coordinació per l’Anàlisi d’Amenaces (OCAM) que alerta d’un possible atac ‘seriós i imminent’.El primer ministre, Charles Michel, ha explicat que l’OCAM ha decidit d’elevar al màxim el nivell d’alerta a la capital comunitària ‘pel risc d’un atemptat semblant al de París de fa una setmana’.
A més d’un increment notable del nombre de dispositius policíacs i militars al carrer, la mesura adoptada pel centre de crisi belga implica el tancament temporal de la xarxa de metro per precaució.
També s’aconsella les autoritats dels dinou districtes comunals de la regió de Brussel·les l’anul·lació de grans esdeveniments prevists aquest cap de setmana, com ara partits de futbol.
Entre les recomanacions a la població hi ha la d’evitar espais amb molta concentració de persones, com ara concerts, grans esdeveniments, estacions, aeroports i llocs comercials.
L’augment excepcional del nivell d’alerta, que només s’ha adoptat dues vegades fins ara a Brussel·les, es deu al fet que ‘l’anàlisi demostra una amenaça greu i imminent que reclama l’adopció de mesures de seguretat específiques, i recomanacions particulars a la població’.