12/2015 - El Bloc de Símbols Catalans - Símbols Catalans | Catalanisme i Independentisme

Cercar
Anar al Contingut

Menú Principal:

✎ EL SECRETARIAT DE LA CUP TORNA A REUNIRSE PER ESTUDIAR COM RESOLDRE L'EMPAT

Publicat per Símbols Catalans en REPUBLICA CATALANA · 29/12/2015 20:25:42
Tags: SomRepublicaEstatCatala

Membres de la formació ja es van trobar dilluns a la tarda per intentar "desencallar" la situació

No és descartable un trencament que aporti els vots que falten al Parlament per investir MasEl secretariat nacional i els diputats del Parlament de la CUP es reuneixen aquest dimarts a la tarda "per seguir treballant" en els passos a seguir després de l'assemblea d'aquest diumenge, que va acabar en empat -1.515 vots a favor d'investir a Mas i 1.515 en contra-. Membres de la formació ja es van trobar dilluns a la tarda per treballar en aquest sentit.

Després que es coneguessin els resultats de la votació, la CUP va anunciar que reuniria les assemblees locals de la formació, que traslladarien les seves valoracions a les territorials -són les que conformaran el consell polític el 2 de gener al costat dels diputats-. Aquest és el sistema que la CUP va decidir per "desencallar" l'empat i que va fer públic després que es conegués el resultat de l'escrutini.

D'altra banda, la CUP ha fet públiques avui les instruccions i reglament que van regir la tasca desenvolupada per les més de 200 persones voluntàries, escollides per sorteig d'entre les inscripcions a la jornada, i que van garantir el dret a vot a l'assemblea. També s'ha fet públic l'escrutini, avalat pels reposables de les meses, per tots els membres del Secretariat Nacional, l'actual grup parlamentari i els tres exdiputats.

Tal com explicada aquest dilluns NacióDigital el risc de trencament dins la Candidatura d'Unitat Popular és més real que mai, ja que els sectors propers a Poble Lliure veuen que Endavant és capaç de tensar la corda fins a trencar-se per la negativa a investir Mas.

Paradoxalment, la fractura podria acabar amb la investidura del líder convergent, ja que hi hauria una mínima majoria de diputats que decantaria la votació cap al sí, ja sigui amb vot afirmatiu o amb abstenció: Antonio Baños, Gabriela Serra, Eulàlia Reguant, Albert Botran, Ramon Usall, Julià de Jòdar i possiblement Benet Salellas. La resta, Anna Gabriel, Josep Manel Busqueta i Sergi Saladié, es blindarien en el no.
✎ EL TIÓ I ELS PAÏSSOS CATALANS, A THE TELEGRAPH

Publicat per Símbols Catalans en CULTURA TRADICIONS I COSTUMS · 22/12/2015 21:58:00
Tags: #SonRepublica#EstatCatala#Nadal#Tio

Un mapa dels portadors de regals d'Europa destaca el Tió català i la Cabra de Nadal escandinava


El ‘tronc que caga’, o Tió de Nadal, sorprèn els europeus. Un mapa dels portadors de regals tradicionals a Europa, fet pel lingüista txec Jakub Marian, ha estat objecte d’un article del diari britànic The Telegraph. Tant l’article del diari com l’entrada al bloc de Marian qualifiquen el Tió català de ‘francament rar’, i el diari fins i tot tradueix una de les versions de la cançó que cantem per fer-lo cagar.

Al mapa, s’assigna la tradició del Tió a tots els Països Catalans i no només al Principat. Però el fet més curiós és com The Telegraph explica el procés de fer cagar el tronc: ‘La família ordena al Tió que defequi i després resa perquè beneeixi la casa i els regals.’ Res de bastonades ni cops, que encara els semblaria més estrany.
Una enquesta al mateix article permet de votar el portador de regals preferit dels lectors. El que guanya és la Cabra de Nadal finesa, que prové d’una tradició escandinava. La teoria popular és que la celebració de la cabra té connexions amb a l’adoració del déu nòrdic Thor, que va anar al cel amb un carro tirat per dues cabres, Tanngrisnir i Tanngnjóstr. La cabra és, a més, objecte de moltes mofes. Era típic que els joves es disfressessin de cabra i anessin per les cases demanant regals i fent bromes. Una de les més comunes era amagar una figura gran d’una cabra feta de palla a casa els veïns, sense que se n’adonessin. Quan la trobaven, se n’havien de desfer de la mateixa manera.

Si bé la majoria dels portadors europeus de regals tenen a veure amb el Pare Nadal o Sant Nicolau, també n’hi ha algun de curiós. A Gal·les, el personatge equivalent rep el nom de Siôn Corn, que traduiríem al català per ‘John Xemeneia’.
✎ LA CUP PRESSIONA PERQUÈ JUNTS PEL SI RENUNCIÏ A MAS

Publicat per Símbols Catalans en REPUBLICA CATALANA · 21/12/2015 19:51:26
Tags: #SomRepublica#EstatCatala

EL secretariat de la CUP emet un comunicat després del resultat del 20-D

El secretariat de la CUP ha emès un comunicat així que s’han sabut els resultats de les eleccions espanyoles, en què l’independentisme ha perdut vots en relació amb el 27-S: ERC ha obtingut 9 diputats i Democràcia i Llibertat, 8. A Catalunya ha guanyat En Comú Podem, amb 12 diputats. ‘El resultats de les eleccions a Catalunya evidencia el viratge dels votants independentistes cap a l’esquerra’, diu el comunicat, en què la CUP emplaça Junts pel Sí a tancar la negociació per la investidura proposant un candidat alternatiu a Artur Mas. ‘Si l’oferta de Junts pel Sí varia en el sentit de proposar un president de consens, aquesta tindrà més possibilitats que sigui àmpliament acceptada per la militància i simpatitzants’, acaba dient el comunicat. El reproduïm íntegre tot seguit:

«Davant del resultat aquesta nit de les eleccions generals espanyoles, de de la CUP volem fer les següents reflexions:

—L’abstenció, l’aposta de la CUP respecte les eleccions espanyoles, ens reafirmava davant la necessitat de fer irreversible el mandat sorgit del passat 27 de setembre a Catalunya. Per contra, les diferents forces sobiranistes han continuat apostant per participar-hi i és per això que insistim que cap reforma amb l’estat és possible ni pot significar aturar el procés de ruptura sorgit a les passades eleccions catalanes.

—El resultats de les eleccions a Catalunya evidencia el viratge dels votants independentistes cap a l’esquerra. D’una banda, ERC s’ha situat com la primera força independentista, amb un resultat que triplica els resultats que van obtenir el 2011. D’altra banda, Democràcia i Llibertat (la fórmula amb què CDC ha concorregut a les eleccions) ha caigut dels 16 diputats que va obtenir als comicis estatals del 2011 als 8 actuals.

—El bon resultat obtingut per En Comú Podem significa un ampli suport a una força que ha defensat clarament la necessitat d’un referèndum per tal que la població catalana es pugui expressar lliurement a les urnes. No obstant, les forces del règim continuen tenint un pes molt important dins el Congrés espanyol i en aquest sentit l’únic camí possible és la unilateralitat per fer irreversible la construcció de la República catalana.

—El fet que les dues primeres forces en nombre de vots a Catalunya siguin En Comú Podem i ERC confirma un mapa electoral principatí protagonitzat per les formacions d’esquerres.Davant dels bons resultats de les formacions d’esquerres i progressistes independentistes i autodeterministes, la CUP emplaça Junts pel Sí a cloure el procés de converses que està mantenint amb la CUP-CC amb una oferta que inclogui una presidència alternativa que pugui generar un ampli consens i també a millorar la proposta en relació a pla de xoc. L’independentisme i el canvi social van de la mà, i només així aconseguirem sumar nous agents polítics i socials a la ruptura i al procés constituent.

D’altra banda, davant del suport obtingut per En Comú Podem, emplacem aquesta formació i també els seus companys de Catalunya sí que es Pot a sumar-se al procés constituent cap a la República Catalana.

Finalment, recordem que la CUP ha de valorar la proposta de Junts pel Sí en assemblea nacional el 27 de desembre. Si l’oferta de Junts pel Sí varia en el sentit de proposar un president de consens, aquesta tindrà més possibilitats que sigui àmpliament acceptada per la militància i simpatitzants.»
✎ L'ANC FA UNA CRIDA A LA PARTICIPACIÓ EN LES ELECCIONS DEL 20-D

Publicat per Símbols Catalans en INDEPENDÈNCIA · 16/12/2015 19:07:26
Tags: #RepublicaCatalana#EstatIndependent

L’Assemblea també aprofita el text per demanar unitat d’acció a les forces sobiranistes

L’ANC ha publicat una nota per pronunciar-se sobre les eleccions espanyoles del diumenge dia 20 i demanar la participació de la ciutadania. Diu que és important per poder defensar el mandat democràtic del 27 de setembre i els interessos de Catalunya al llarg del procés de separació com a nació.Per una altra banda, l’Assemblea també aprofita el text per demanar unitat d’acció a les forces sobiranistes, ERC i Democràcia i Llibertat. Considera que aquesta unitat d’acció, per part dels diputats i senadors que siguin escollits, s’ha de centrar en la funció d’altaveus de la voluntat del poble català expressada el 27-S i per donar suport als passos que s’emprenguin des del Parlament de Catalunya.
✎ FIRA DE SANTA LÚCIA

Publicat per Símbols Catalans en TRADICIÓ I COSTUMS · 12/12/2015 17:52:19
Tags: #RepublicaCatalana#EstatIndependent

La Fira de Santa Llúcia de Barcelona és la fira nadalenca més antiga que es coneix, enguany celebra el seu 229è aniversari. Hi ha diferents fonts que esmenten la fira ja a partir de l´any 1786. Joan Amades, parla d’aquesta data com la més antiga i fidedigne.Santa Llúcia és la patrona de les modistes i sastres, així com també dels cecs; és per això que se la coneix popularment com “l’advocada de la vista”.

Joan Amades esmenta que la Fira de Sta. Llúcia era coneguda com “la fira de les noies”, perquè hi anaven moltes noies ben mudades acompanyades de les seves mares; era un bon lloc per concertar casaments.

El dia de Sta. Llúcia, en algunes poblacions de Catalunya (durant el s. XIX i part del XX) les nenes que estudiaven costura, feien festa i corrien pel poble o ciutat cantant cançons i goigs. La gent les anomenava “llucietes”. En d’altres llocs, se sap que les noies es reunien per sentir missa i després anaven en grup cantant per les cases per tal de recollir almoïnes o captiris. Una d’elles representava Sta. Llúcia i duia una corona de flors i les altres que l’acompanyaven eren les “cardenales”. A Barcelona, antigament les modistes anaven al Parc de la Ciutadella on hi havia una gran festa.

També Amades, escriu que al s. XIX es feia fira de pessebres en altres places: a les Places del Pi, de Sant Josep Oriol i del Born. En aquestes fires es venien figures, casetes i altres construccions i elements propis del pessebre, com ara ponts, fonts, molins, pous, pallers… En canvi, els efectes propis per a la construcció del paisatge com el suro, molsa, murtra i d’altres elements vegetals es venien a la fira situada a les escales de la Seu.

Una altra tradició durant el dia de Sta. Llúcia era acudir a la capelleta dedicada a la Santa per tal de prevenir-se contra els mals d´ulls. Gent d’arreu hi anava i els firaires aprofitaven per vendre les seves millors peces.

Diferents països escandinaus (Suècia, Finlàndia, Dinamarca…) segueixen celebrant la festa de Santa Llúcia el 13 de desembre, en què les noies es vesteixen de blanc, es canten cançons tradicionals i es mengen uns dolços anomenats gats de Llúcia.

El dia 11 de desembre hi ha programada a la Fira la Diada de les Tradicions i Costums nadalenques amb diferents activitats (Tió popular, animació infantil, cercavila…)

Podeu consultar el programa sencer aquí: Programa

Font: www.firadesantallucia.cat
Següent
Temes d'ajuda Informació


Qui som? Descobreix tot el que t'oferim
Contacta amb nosaltres Condicions de compra
Com funciona la web? Mètodes de pagament
Ajuda'ns a millorar Enviaments i devolucions
Preguntes freqüents Llei Orgànica de Protecció de Dades
Xarxes socials

El Twitter de Símbols Catalans Facebook de Símbols Catalans Youtube de Símbols Catalans Símbols Catalans a Google+ Símbols Catalans a Instagram
Atenció al client

Telèfon: 935 148 077
Dilluns: de 17:00 a 20:30
Dimarts - Diventres: de 10:00 a 14:00 i de 17:00 a 20:30
email: info@simbolscatalans.cat

Pagament 100% segur | Transferència bancària, Paypal | ~ | Transport gratuït a partir de 40€ | Disseny per Símbols Catalans Veure el plànol web
---------------------------------------------------
Tornar al contingut | Tornar al menú principal '
'