01/2016 - El Bloc de Símbols Catalans - Símbols Catalans | Catalanisme i Independentisme

Cercar
Anar al Contingut

Menú Principal:

✎ EL GOVERN ESPANYOL OBRE FOC CONTRA EL PROCÉS CONSTITUENT CATALÀ

Publicat per Símbols Catalans en CATALUNYA INDEPENDENT · 30/1/2016 20:12:58
Tags: #SomRepublica#EstatCatala

Sáenz de Santamaría anuncia que l'executiu en funcions demana la nul·litat de la comissió parlamentària del procés constituent

El govern espanyol en funcions no ha trigat ni vint-i-quatre hores a moure peça contra un dels pilars de la nova legislatura a Catalunya, l’inici del procés constituent. Ahir es va constituir la comissió parlamentària del procés constituent, presidida per Muriel Casals, i avui la vice-presidenta de l’executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat que demanaven al Tribunal Constitucional la nul·litat de la comissió perquè consideren que vulnera la sentència del mateix tribunal del mes de desembre proppassat que anul·lava la declaració d’inici del procés cap a la independència de Catalunya que va aprovar el parlament el 9 de novembre.


Sáenz de Santamaría diu que la comissió d’estudi del procés constituent ‘infringeix l’ordre constitucional’. ’S’impugna la creació de la comissió perquè implica introduir un objecte específic que és una obertura d’un procés constituent a Catalunya al marge de la constitució i perquè vulnera la la sentència d’inconstitucionalitat de la declaració del parlament. No es pot donar validesa a una comissió de procés constituent que el Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional’. A més, ha dit que hi havia ‘una voluntat deliberada d’incompliment’ de la sentència del TC.

La crida de Muriel Casals

La presidenta de la comissió, Muriel Casals, va fer ahir una crida a trobar espais de confluència i a fer una confrontació ‘amable, intel·ligent i estimulant’. També va subratllar que el mètode de treball de la comissió era la participació. ‘L’objectiu de la comissió serà aconseguir el màxim de participació del màxim de persones, entitats i experts però també de tots nosaltres’, va afegir.

La crispació del PP

Ahir el PP va crispar la constitució de la comissió parlamentària. La diputada del PP Esperanza García va qualificar de ‘contrasentit’ que un parlament creés una comissió per a vulnerar la llei i desobeir les lleis democràtiques. ‘És un frau democràtic crear una comissió quan té un objecte il·legal, irreal, inviable i perjudicial per a tots els catalans’, va dir. I  va trobar ‘inaudit’ que es constituís ‘contra de la majoria dels catalans’, atribuint l’oposició al procés al 52% dels votants que el 27-S no van decantar-se per una opció independentista.

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, que va demanar al PP que no exercís de portaveu del 52% dels votants del 27-S: ‘Diem al PP que deixi de parlar en nom del 52%. Si vol, que parli en nom del que representa. Mai en nom del 52%.’
✎ CONSTITUÏM, UN ESBORRANY DE CONSTITUCIÓ CATALANA AL SERVEI DEL PROCÉS CONSTITUENT

Publicat per Símbols Catalans en CATALUNYA INDEPENDENT · 28/1/2016 19:15:57
Tags: #SomRepublica#EstatCatala

En la presentació d'avui avançaran tres blocs de la constitució: les línies mestres de la funció judicial; l'ecologia i el medi; i la seguretat, la defensa i la qüestió de l'exèrcitEl grup Constituïm presentarà aquest vespre al Col·legi de Periodistes de Catalunya els aspectes més destacats de la proposta de constitució catalana que prepara i que preveu de lliurar al Parlament de Catalunya d’ací a tres mesos, amb l’objectiu que serveixi de punt de partida del procés constituent.

A la presentació d’avui s’explicaran tres blocs importants del text: les línies mestres de la funció judicial; l’ecologia i el medi; i la seguretat, la defensa i la qüestió de l’exèrcit. A la presentació hi intervindran Jordi Domingo, Beth Ferran, Eduard Vinyamata i Santi Vidal. Vicent Partal presentarà l’acte.

Aquesta presentació també servirà perquè Constituïm es presenti en societat. El grup treballa des de fa mesos en l’elaboració d’aquest esborrany de constitució i és integrat per professionals d’àmbits diversos. No hi ha solament advocats i gent vinculada al món judicial, sinó també periodistes, enginyers, economistes i emprenedors, entre més professionals.

El projecte de constitució que es presentarà avui s’inspira en tres esborranys previs. Per una banda, el projecte unanovaconstitucio.cat, encapçalat per l’ex-jutge Santi Vidal; constitucio.cat, el projecte més primerenc de tots tres, dirigit pel professor de dret constitucional i ciències polítiques Oriol Vidal Aparicio; i Enginyers per la independència, coordinat per Joan Fonollosa. En la presentació de l’esborrany encapçalat per Santi Vidal, ara fa un any a l’Ateneu Barcelonès, s’hi van trobar redactors de tots tres esborranys i van decidir d’unir esforços. El resultat es podrà començar a conèixer avui, però fins a la segona quinzena d’abril no se’n lliurarà el text final al parlament.
✎ ESPANYA EMPITJORA EN EL RÀNQUING GLOBAL DE PERCEPCIÓ DE LA CORRUPCIÓ

Publicat per Símbols Catalans en CATALUNYA INDEPENDENT · 27/1/2016 19:51:52
Tags: #SomRepublica#EstatCatala

L’informe de Transparency International la situa al lloc 36 d’un total de 168 països, per sota de Botswana, Xipre i Portugal entre d’altres

La imatge internacional d’Espanya pel que fa la corrupció ha empitjorat durant l’any 2015. Aquesta és una de les conclusions de l’informe global sobre la percepció de la corrupció elaborat per Transparency International. El document ordena 168 països segons la seva transparència en una escala de 0 (percepció d’alts nivells de corrupció) a 100 (percepció d’ ínfims nivells de corrupció). Espanya obté una puntuació de 58, per sota de la mitjana europea i dos punts pitjor que l’any 2014. Ocupa el lloc 36 a la taula, per darrera d’Israel, Xipre o Botswana entre d’altres. Dinamarca ocupa la primera posició i és considerant, per tant, un dels països més transparents. Somàlia tanca el ránquing.


Espanya és dels pocs països que ha empitjorat la seva imatge internacional pel que fa a corrupció respecte de l’any passat, juntament amb Brasil, Líbia, Turquia i Austràlia. L’any 2014 va obtenir una puntuació de 60 sobre 100 i l’any 2012 la nota va ser encara superior, un 65 sobre 100. El 58 obtingut aquest 2015 la situa al lloc número nou començant per la cua pel que fa als 28 països analitzats a la Unió Europea, on la nota mitjana és de 67 sobre 100. Tot i això, la nota d’Espanya encara està lleugerament per sobre de la mitjana global, que se situa en un 48 sobre 100. La percepció pel que fa a Espanya s’equipara pràcticament a la de Corea del Sud (56), Cap Verd (55), Ruanda (54) o Namíbia (53) entre d’altres.

Europa obté la millor puntuació
La millor nota mitjana pel que fa a la percepció de la corrupció en l’àmbit internacional es troba a la regió Europea, que obté un 67 sobre 100. De fet, el país que lidera el rànquing de transparència forma part de la Unió Europea; Dinamarca obté un excel·lent 91 sobre 100. Els països escandinaus, Holanda, Suïssa i Alemanya se situen entre els 10 primers de la llista pel que fa a percepció de transparència.

El Regne Unit, Àustria, Islàndia o Luxemburg són entre els 20 primers però cal baixar fins a la posició 23 per trobar-hi França. Bulgària, també un Estat Membre, tanca el rànquing pel que fa a la regió Europea amb un 48 sobre 100.

Àfrica a la cua de la transparència
Una vegada més, el continent africà obté la pitjor puntuació pel que fa a la corrupció. La nota mitjana de la regió del nord i el centre d’Àfrica és de 39 sobre 100 i encara pitjor quan es tracta de l’Àfrica subsahariana, on la nota és de 33 sobre 100. Mentre que Qatar (71) i Botswana (63) ocupen les primeres posicions respectivament, Sudan (12) i Somàlia (8) obtenen la pitjor percepció.

Les dues ‘Àsia’
Transparency International distingeix entre dues regions asiàtiques; per una banda l’Àsia central, que inclou l’Europa de l’Est, i per altra l’Àsia pacífica. La primera obté pitjors resultats, amb una mitjana de 33 sobre 100, la mateixa nota que obté l’Àfrica subsahariana.

La regió que anomenen Àsia Pacífica però és la segona més ben valorada en l’índex global. La seva mitjana de 43 sobre 100 s’explica sobretot, gràcies a la transparència de Nova Zelanda, que ocupa la quarta posició al rànquing global.

Amèrica sense distincions
L’informe no distingeix entre la part Nord i Sud del continent Americà. D’aquesta manera, la regió americana suspèn, amb un 40 sobre 100 de nota mitjana. Canadà obté la millor puntuació, 83 sobre 100, mentre que Haití i Veneçuela empaten a la cua amb un 17 sobre 100.

Països com Guatemala, Nicaragua, Uruguai i Paraguai ocupen les darreres posicions de l’informe global, només per sobre de països com el Congo, Txad, Cambodja, Iemen o Síria.

El pes de les democràcies consolidades
L’Índex de Percepció de la Corrupció s’elabora a partir de les opinions d’experts sobre la corrupció en el sector públic. Les puntuacions dels països solen ser positives quan existeixen mecanismes de govern a través dels quals la ciutadania pot exigir mesures de control a l’acció de govern i, per tant, tenir una informació clara i transparent de les finances de l’estat.

Les darreres posicions solen estar ocupades per països en guerra i amb un sistema democràtic dèbil, on les institucions públiques com la policia i el poder judicial són fràgils i on la independència dels mitjans és més que qüestionable.
✎ EL GOVERN DE FRANÇA REGALA A ANDORRA 26 HECTÀREES DE LA CATALUNYA NORD

Publicat per Símbols Catalans en CATALUNYA INDEPENDENT · 27/1/2016 19:15:32
Tags: #SomRepublica#EstatCatala

La cessió de terres és fruit d'un acord signat el 2012 entre les autoritats andorranes i franceses.Amb l’arribada de l’any nou ha entrat en vigor un acord bilateral signat i ratificat el 2012, pel qual el govern francès cedeix a l’andorrà vint-i-sis hectàrees de terrenys de muntanya i estanys de Catalunya Nord. Les terres, fins ara administrades pel municipi de Porta (Alta Cerdanya), han passat al Pas de la Casa (parròquia d’Encamp), després de més de tres decennis de disputes. El 1988, Andorra va instal·lar a l’estany de les Abelletes, inclòs en aquest territori, un captador per a proveir d’aigua potable el Pas de la Casa, amb l’oposició del municipi de Porta.

El 2012, les autoritats andorranes i franceses van arribar a un acord per a resoldre el conflicte ‘en un esperit d’amistat i de bon veïnatge, i en el respecte dels principis pertinents del dret internacional’, que implicava la cessió de les 26 hectàrees del terme municipal de Porta al del Pas de la Casa. Amb l’entrada en vigor, ara l’estany de les Abelletes queda migpartit i el poble andorrà pot continuar captant-hi aigua, sense dificultats, amb l’estació que hi té instal·lada.
✎ MARTA ROVIRA DIU QUE LA INDEPENDÈNCIA SERÀ ABANS DE LES ELECCIONS CONSTITUENTS

Publicat per Símbols Catalans en CATALUNYA INDEPENDENT · 26/1/2016 19:48:58

La portaveu adjunta de Junts pel Sí evita el terme “unilateral”

Marta Rovira, secretària general d’ERC i portaveu adjunta de Junts pel Sí, ha assegurat aquesta tarda al Parlament que la declaració d’independència s’haurà de fer abans de les eleccions constituents, en el termini de divuit mesos que preveu el full de ruta. Rovira ha afegit que la declaració serà simultània a l’aprovació del paquet de lleis que constituiran la nova República, la llei de transitorietat, la de procés constituent i les de les estructures d’estat, com la que crearà la Hisenda pròpia i la seguretat social.Rovira ha assenyalat que “hem d’implementar el mandat democràtic que se’ns ha donat” i que la manera en què això s’executi encara no està definit, però podria ser a través d’un article de la Llei de transitorietat o d’una proposició de llei. Ha evitat, en tot moment, esmentar el terme “unilateral”, i ha volgut evitar entrar en contradicció amb els posicionaments del president Carles Puigdemont sobre els terminis i la desconnexió.

Segons Rovira, l’aprovació de les tres lleis de desconnexió equival a una declaració d’independència, ja que per aprovar-les, cal ser un estat sobirà. Per això, l’aprovació de la Llei de transitorietat serà “simultània” a la declaració d’independència.
Següent
Temes d'ajuda Informació


Qui som? Descobreix tot el que t'oferim
Contacta amb nosaltres Condicions de compra
Com funciona la web? Mètodes de pagament
Ajuda'ns a millorar Enviaments i devolucions
Preguntes freqüents Llei Orgànica de Protecció de Dades
Xarxes socials

El Twitter de Símbols Catalans Facebook de Símbols Catalans Youtube de Símbols Catalans Símbols Catalans a Google+ Símbols Catalans a Instagram
Atenció al client

Telèfon: 935 148 077
Dilluns: de 17:00 a 20:30
Dimarts - Diventres: de 10:00 a 14:00 i de 17:00 a 20:30
email: info@simbolscatalans.cat

Pagament 100% segur | Transferència bancària, Paypal | ~ | Transport gratuït a partir de 40€ | Disseny per Símbols Catalans Veure el plànol web
---------------------------------------------------
Tornar al contingut | Tornar al menú principal '
'